Orangutan

3. července 2007 v 14:54 |  Ohrožená zvířata
Základní charakteristika:
Řádprimáti (Primates)
Čeleďhominidi (Hominidae)
Podčeleďorangutani (Ponginae)
Rodorangutan (Pongo)
Výška1,1-1,5 metrů
Váha30-90 kg
Orangutan je rod lidoopů žijících v tropických deštných pralesech ostrovů Bornea a Sumatry. Jeho název je odvozen z malajštiny orang utan - "lesní muž".
Na ostrovech Borneo a Sumatra žijí dva rozdílné poddruhy:
  • orangutan bornejský (Pongo pygmaeus)
  • orangutan sumaterský (Pongo abelii)
Vzhled
U orangutanů je patrný rozdíl ve velikosti a hmotnosti mezi samcem a samicí (samec může být až 2x větší než samice). Tato zvířata jsou charakteristická svou hnědooranžovou srstí a dlouhými končetinami. Dále mají slabé nadočnicové oblouky, vysoké čelo a předsunutý čenich.
Život
Na rozdíl od ostatních lidoopů je orangutan zvíře samotářské. Rodinu tvoří pouze samice s jedním nebo více mláďaty. Většinu svého života (až 99%) tráví v korunách stromů. Orangutani jsou denní živočichové. Na svou velikost a váhu jsoz až pozoruhodně obratní a v korunách stromů si dokáží obstarat i potravu. Dožívají se 30-ti až 40-ti let
Potrava
Orangutani se živí listy, hmyzem, ptačími vejci, výhonky, kůrou a plody stromů (ty tvoří až 60%). Mezi jejich nejoblíbenější kousky jídelníčku patří fíky a mango.
Rozmnožování
Březost trvá přibližně 235-265 dní a rodí se jedno, výjimečně dvě mláďata. Orangutani však bývají velice pečlivými matkami. Mláďata jsou po narození velmi křehká a bezmocná, matek se přidržují za srst na břiše. S matkou zůstává mládě nejméně tři roky. Plně se osamostatní až v 7 letech.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Wu-ti Wu-ti | Web | 15. dubna 2009 v 15:35 | Reagovat

Orangutani jsou jedni z mých oblíbenců.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama